blogs van monique

Vaccinaties hebben voor- en nadelen

[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”justified” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.63″]

Vaccinaties, niet tegen maar wel oproep op verbetering van vaccinatie programma zoals dat er in Nederland is

Deze discussie is erg actueel, maar in mijn praktijk heb ik het vaker erover met ouders. Het is dus niet even van nu. Wat te doen met vaccinaties? Voor alle duidelijkheid, ik ben niet tegen vaccinaties. Zelfs eigenlijk meer pro, maar ik heb wel een paar vraagtekens en zou graag meer inzicht willen hebben. Want ik denk dat het beter kan maar vind nergens info. Voor mij lijkt het meer een twee kampen strijd en ik wil graag de nuances en onderbouwing van een aantal zaken die ik nergens terug vind.

Paar links van de afgelopen dagen:

Artikel in NRC

 

Artikel 2 in NRC

Waarom vaccineren?

Vaccineren is een manier om antistoffen te krijgen tegen een ziektebeeld of iets wat er zo erg op lijkt. Dat als de ziekteverwekkers je lijf in probeert te dringen je lichaam eigenlijk al een specifiek leger heeft klaarliggen dat al getraind is om het direct aan te vallen. Zo is het begonnen, koepokken infecteren waardoor de dodelijke pokken bij mensen niet zo snel zo ziek makend kan zijn.

De mens heeft namelijk een aangeboren immuunsysteem, dat alles probeert aan te vallen. Maar voor sommige dingen is die niet toereikend en dan is het specifieke immuunsysteem nodig. Alleen, dat duurt eventjes voordat dit opgestart is en getraind voor net dat specifieke stofje wat je probeert aan te vallen. Als je dus het specifieke immuunsysteem al van te voren een beetje traint en er alvast een legertje precies getraind voor dat stofje of iets wat er veel op lijkt laat rond patrouilleren, dan heb je kans dat als je het krijgt je niet zo ziek wordt en dat vooral de bijwerken van de ziekte minimaal blijven.

Vraag 1 bij vaccinatie programma: Waarom zoveel ziektebeelden tegelijk in 1 prikbeurt?

Het specifieke immuunsysteem is niet zo goed dat als je 7 nieuwe verschillende ziekte beelden krijgt, je dan mag verwachten dat je voor al die 7 de juiste hoeveelheid legertjes krijgt. Ik probeer het uit te zoeken, maar heb het antwoord nog niet precies gevonden.

Note van een immunoloog: je lichaam is constant aan het vechten, dus 7 ziekten tegelijk is “kinderspel” (Thanks Vincent voor je feedback). Maar ik denk dat dit niet 7 nieuwe ziektebeelden zijn, maar ik ga er verder induiken.

Het zou kunnen dat ze het aantal adjuvents tot een minimum willen houden. De ziekteverwekkers in de vaccinaties zijn niet erg ziekmakend. Om toch het immuunsysteem uit te lokken tot het aanmaken van de antistoffen, zeg maar het legertje waar ik het net over had, doen ze er een uitlokkende stof bij. Vroeger was dat soms amalgaam, tegenwoordig veelal een variant van aluminum. Teveel van die stofjes is natuurlijk ook niet goed. Maar dan nog vind ik 7 erg veel. Mag toch hopen dat het niet alleen kosten overwegingen en logistieke redenen heeft. Dat brengt me meteen bij vraag 2…

Vraag 2: waarom zo vroeg beginnen met vaccineren, het specifieke immuunsysteem is nog nauwelijks paraat

In borstvoeding zit de eerste 6 maanden antistoffen van de moeder. Zie het als passieve immunisatie. De baby maakt daarop niet zelf antistoffen. Maar de kleine is wel voor een groot deel beschermd met alles wat moeder al heeft geleerd qua infecties en wat de moeder op dat moment ook doormaakt. Pas na die 6 maanden begint het immuunsysteem, wel in rap tempo, het specifieke immuunsysteem te ontwikkelen. Zou het niet veel logischer zijn om dan pas te beginnen met voor de grote groep te vaccineren, als gekeken is of de moeder borstvoeding geeft? Tot voor kort was het in Duitsland gewoon om pas met 6 maanden te starten met vaccinaties. Nu is het wel zo dat kinderen daar op latere leeftijd naar het kinderdagverblijf gaan.

Kan je je nog afvragen of kinderen uit risicogroepen (te vroeg geborene bijv.) eerder wel te vaccineren, maar juist die kinderen kunnen daardoor ook meer bijwerkingen krijgen van de vaccinaties. Die groep krijgt vaak ook minder lang borstvoeding, dus zeker wel een moeilijke vraag.

Vraag 3: is zoveel herhalingen voor iedereen wel nodig?

Ik snap dat op basis van statistiek je uitgaat dat uit een x groep na zoveel vaccinaties er voldoende antistoffen terug te vinden zijn. Maar ik heb niet terug kunnen vinden waarom het ene kind meer antistoffen aanmaakt en het andere kind dus meerdere rondes vaccinaties nodig heeft om voldoende beschermd te zijn. De reden dat ik dit me afvraag is dat een vaccinatie ook het immuunsysteem activeert. En dat kan voor sommige kinderen een ernstig gezondheidsrisico zijn. Omdat er gewoon weg al wat aan de hand is. Een gewone verkoudheid is misschien al een reden om te overwegen om het immuunsysteem dan even niet extra te prikkelen, koorts is sowieso een reden dus het is niet iets wat niet bekend is. Maar wat te doen bij kinderen die al astmatisch of allergisch zijn, of nog ergere gezondheidsproblemen hebben?

Dit is volgens mij de reden dat lange tijd gedacht werd dat de BMR in Amerika de uitlokker was van zoveel autisme. Ik denk dat de BMR misschien net de druppel was die de emmer liet overlopen bij kinderen die voor die tijd ogenschijnlijk nergens last van hadden. De kwik is om die reden uit de vaccinaties gehaald, maar het autisme komt minstens net zoveel voor als met de oude BMR prik in Amerika.

Mijn zoontjes hadden beide op jonge leeftijd eczeem. Dat is goed gekomen en toen ik het al bijna vergeten was, heb ik mijn jongste zoon op vierjarige leeftijd zijn laatste vaccinaties laten geven bij het consultatiebureau. Binnen een paar weken was er weer eczeem te zien wat jaren weg was geweest. Nu is dat ook weer goedgekomen, maar ik weet nu dat dit geen toeval was, maar gewoon logisch.

Ik zou dan ook graag pleiten voor onderzoek of er groepen aan te wijzen zijn die minder vaccinaties nodig hebben, of sommige juist meer. Nu denkt iedereen dat als je maar alle vaccinaties gehad hebt, dat je dus beschermd bent. Dat is helaas ook niet waar.

Hoe zit het met de 12 jaars prik voor meisjes?

Hoewel de discussie gaat over vooral de prikken bij kinderen onder de 10 jaar, is daar een nog net andere discussie die volgens mij gevoerd moet worden.

De bijwerkingen van de HPV vaccinatie zijn een stuk erger dan wat je leest bij het RIVM. Daarnaast is er minder onderzoek naar de werkzaamheid op lange termijn, maar dat komt ook deels doordat het nog niet lang wordt gedaan. En eerlijk, ik heb het idee dat er ook nog wat belangen zaten bij de mensen die geadviseerd hebben om deze vaccinatie in het progamma op te laten nemen. Dus ik zou daar veel meer duidelijkheid over willen zien. Ik heb gelukkig jongens dus hoef me daar niet over te buigen, maar ik sta niet graag in de schoenen van de ouders die voor die keuze staan of het aan hun dochters zelf willen laten overlaten want de informatie vind ik nu nog te weinig van beide kanten belicht. Uit Zweden komen geluiden dat er vele meisjes zijn die chronische vermoeid zijn, waarschijnlijk voor de rest van hun leven. En ik ken een meisje uit België die een auto-immuunziekte heeft gekregen waardoor al haar haar verdwijnt. Inclusief wimpers, wenkbrauwen. Dan wordt het wel heel duidelijk dat er ook bijwerkingen zijn, die helaas niet tijdelijk zijn en dat om een mogelijk risico te verkleinen.

Ten slot…

Ik ben voor vaccinatie maar als ik nu jonge kinderen had, zou ik later beginnen met vaccineren tot dat ik hoor wat de beweeg reden zijn om het zo jong te doen en zo vaak en zoveel in 1x. Van een arts in Duitsland begreep ik dat het vooral was omdat ze dan toch al de jonge ouders zo vaak zagen en de ouders dan nog het beste te beïnvloeden zijn. Mag toch hopen dat dit niet waar is en dat dit onderbouwt kan worden. Ook zou ik, daar mijn kinderen jong allergisch aangelegd waren, ze niet alle herhalingen meegeven. Hoewel ik echt wel denk dat vaccineren helpt bij het voorkomen van verminkingen en doden, is het wel zo dat door het vaccineren er ook juist kinderen soms de rest van hun leven beperkingen krijgen of soms met de dood tot gevolg.

Dus als ouder sta je in het recht om vragen te stellen en keuzes te maken voor je kind. Hoop dat dit in de discussie ook wordt meegenomen. En niet, zoals mijn zoontje kreeg te horen, dat als je als kind door je ouders niet gevaccineerd wordt (in zijn geval niet volledig volgens Rijksvaccinaties) , gezegd wordt dat je ouders dus niet van je houden. Hier kan ik echt boos om worden, want ik heb er echt wel goed over nagedacht en juist omdat ik hou van mijn kinderen ben ik tot deze keuze gekomen. Neem gerust contact met me op als je er over wilt praten.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *