blogs van monique

Welke voeding is nu het gezondst: Paleo, eiwitrijk, koolhydraatarm of oervoeding, hoe zit het nou Monique?

[et_pb_section admin_label=”Sectie” fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row admin_label=”Rij”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Welke voeding is nu het gezondst: Paleo, eiwitrijk, koolhydraatarm of oervoeding, hoe zit het nou Monique?
Ik ben echt niet van de hypes, dus ook voor al deze bovengenoemde. Al jaren terug heb ik Paleo achter me gelaten en het woord oervoeding hoor je mij ook niet meer benoemen. Ook eiwitrijk of koolhydraatarm is het voor mij ook niet. Helaas zijn er veel spraakverwarringen. Mijn zoon kookte afgelopen weekend boerenkool. Ik ben niet van de aardappelen dus om mij te plezieren gingen hij met zijn vader op zoek naar een recept op internet. Koolhydraatarme boerenkoolschotel kwamen ze op uit. Ik heb mijn man heel hard uitgelachen, want hij vond een schotel met pompoen en koolraap. Dat is niet koolhydraatarm en daar gaat het mij helemaal niet eens om, ik wil alleen geen aardappelen. Ik zal jullie mee nemen in de uitleg. Overigens, we hebben allemaal heerlijk gesmuld, zelfs de jongste die een broertje dood heeft aan pompoen.

Echt Paleo dieet, weinig vlees, NRC 6 dec 2016
Eiwitten in je voeding
Vanuit de klinische Psycho Neuro Immunologie gaan we uit dat we die voedingsstoffen nodig hebben die nodig zijn om de processen in je lichaam normaal te laten verlopen. Met vooral kruiden kan je daarmee ook nog eens bepaalde processen beïnvloeden, veel plantenstoffen hebben namelijk een bepaalde remming op iets in je lichaam wat erg gezond effect kan hebben.

Het grootste deel van je lichaam, denk aan spieren, organen, alle cellen van het immuunsysteem, de meeste boodschapstofjes incl. die onderling in het immuun systeem maar ook je hersenenstofwisseling, je bloed, kortom, bijna alles bestaat vooral uit eiwitten. We hebben een vetlaagje om elke cel en we hebben een paar vetachtige hormonen, en bescherming om onze organen en wat isolatie, maar dan heb je het wel gehad. We hebben een beetje glycogeen en de rest van de koolhydraten kan alleen als triglyceriden, dus vet, opgeslagen worden.

Met koolhydraten kan ons lichaam vooral energie vrijmaken, en onder stress kan je heel snel op de koolhydraatarme verbranding overgaan. Dit geeft wel melkzuur (verzuring van je spieren) maar dat kan zelfs weer als brandstof dienen.

Dus voor mij is het wel duidelijk dat het lichaam wel eiwitten nodig heeft. Maar te veel eiwitten is echt niet goed voor je lichaam.

Paleo:
Veel mensen denken dat met Paleo wordt bedoeld oervoeding. Ze denken dat we heel veel vlees aten, soms zelfs rauw vlees, amper groenten. Officieel horen eieren niet bij het Paleo zoals Loren Cordain dit ooit heeft omschreven. Ook nachtschaden zoals tomaat, aardappel, courgette, aubergine en peulvruchten horen ook niet in een Paleo dieet zoals dit door Cordain is beschreven. Je zal zien dat er op internet heel veel varianten zijn die al deze regels niet doorvoeren. Wat Loren Cordain ook ontdekte, is dat bij zoveel eiwitten de nieren zich aanpassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, als je er maar niet te veel koolhydraten bij eet. Helaas zie ik in sommige Paleo recepten dit niet terug, dus ik ben dan ook niet voor het Paleo dieet. Ik ben juist voor eieren, zoals de meeste mensen weten, vanwege de choline die er in zit. Dit is nodig voor je methylnatie, maar dat is voor een andere keer om uit te leggen.

Eiwitrijk:
Sinds Erica Terpstra of dokter Frank was het eiwitrijke dieet immens populair. Daarvoor hadden we al Atkins (veel vet/geen fruit) en Montignac (geen verzadigd vet, geen fruit). Om de insuline gevoeligheid te verbeteren zijn dit mooie manieren om te komen tot vetverbranding en zodoende een vliegende start te kunnen maken met afvallen. Maar het is nooit bedoeld als lifestyle, want het is niet een volwaardige voeding.

Koolhydraatarm:
De enige echte koolhydraat arme is misschien wel het ketogeendieet, volgens mij ontwikkelt voor mensen met epilepsie. 80% vet, rest eiwitten. Hoewel dit erg goed werkt, zeker als je wilt afvallen, als je wondgenezing wilt verbeteren, na een hart of herseninfarct, of bij neurodegeneratieve ziekten. Het is alleen zeer moeilijk als je dit als voeding wilt doen.

Het goede nieuws, je lichaam heeft gewoon voor de hersenen behoorlijk veel glucose nodig, en het immuunsysteem heeft ook nog wat glucose nodig. Hier staat express glucose, en geen koolhydraten. Voor je spieren kan je heel goed vetten gebruiken, dus die hebben geen koolhydraten nodig, wel is het zo dat op koolhydraten je wel lekker snel je energie op peil brengt als je wilt sporten. Alleen heel veel lichamen kunnen nog moeilijk in die vetbranding komen, simpelweg omdat er eigenlijk aldoor glucose in het bloed zit en je lichaam gaat altijd eerst die verbruiken.

In de koolhydraatarme recepten zie je vaak dat de aardappelen, rijst en pasta vervangen zijn door pastinaken, wortelen, pompoen, koolraap, koolrabi en bieten en andere knollen. Maar die zijn allen heel koolhydraatrijk. Sommige beweren dat dit de “langzame” koolhydraten zijn. Nu is het wel zo dat ze meer vezels bevatten en daarom minder snel de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Maar het gaat om de hoeveelheid per tijdseenheid, en een hele pompoen is gewoon heel veel koolhydraten. Dus vandaar dat ik mijn man duidelijk heb gemaakt dat het niet gaat om koolhydraat arm. De mens heeft gewoon koolhydraten nodig, maar niet meer dan je nodig hebt, de rest moet je eigenlijk allemaal verbranden met bewegen anders word je er gewoon vetter van.

Oervoeding:
Ook hier zijn veel diverse meningen en uitwerkingen te vinden op internet. De meest gebruikte uitvoeringen zijn dat we jagers/verzamelaars waren. Dus veel vlees. Helaas, dat is dus echt fout. We waren vooral verzamelaars en als we al succesvol waren in jagen was het waarschijnlijk voor klein wild als konijnen en vogels en de eieren die we te pakken kregen. We hebben inderdaad veel knollen, wortelen, bessen, noten en zaden, olijven en zeer waarschijnlijk veel insecten gegeten.

Wat eten we dan wel als we het voor onze gezondheid willen doen?
Als je insuline ongevoelig bent, is een eiwitrijkere voeding aan te bevelen. Helaas zijn veel mensen dit, ook al heb je nog maar weinig klachten. Hoge bloeddruk, niet goed slapen, dunner wordend haar, een buikje krijgen, dat zijn ook al tekenen van insuline ongevoeligheid.

Grootste probleem bij voeding vind ik het volgende: indien de maaltijd te veel calorieën bevat per eenheid in gewicht, vind je immuunsysteem dit al snel niet fijn, ook al is het hartstikke gezond. Noten, kwistig zijn met olijfolie, vette vis, hoe gezond dan ook, verhoogt de hoeveelheid calorieën per gewichtseenheid. Je zou niet meer dan 250 kcal /100 gram mogen eten. Wat hier staat is dat je dus eigenlijk heel veel groenten moeten eten, bij je eiwit of vetproducten, anders heb je kans op een ontstekingsreactie na je eten (post prandiale inflammatie response) en dat is misschien wel het meest ongezonde wat we kunnen bedenken.

En als je dan 6 tot 8x per dag iets eet (alles waar calorieën inzitten is een eetmoment, dus een kopje koffie met melk en suiker of zelfs zoetje is ook een eetmoment) kan je je voorstellen dat je dan per dag wel heel vaak een ontstekingsreactie kan krijgen.

Daarom is mijn meest gebruike voedingsinterventie is het aantal eetmomenten terug te brengen. Een beetje te stoeien met meer groenten en vooral bij alle drie de keren dat je eet per dag er groenten aan te voegen. Mocht je dan ernstige gezondheidsklachten hebben, dan pas ga ik praten over het zoveel mogelijk weg laten van granen zoals brood en past, melkproducten, aardappelen en rijst.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *