Bart (8 jaar)

Ruim een half jaar geleden heb ik je benaderd over Bart, mijn prachtige creatieve kind van 8 jaar oud, die zoveel problemen had met z’n concentratie/ADHD op school. Je antwoordde dat er misschien wel iets te verbeteren viel en nodigde me uit voor een gesprek. Bij deze eerste intake werd duidelijk, dat er waarschijnlijk iets haperde aan Bart z’n darmwerking en daardoor aan z’n hersenstofwisseling.

Na een moeizame geboorte heeft Bart maandenlang gehuild en overstrekte hij zich (“darmkrampjes” volgens de kraamhulp). Jarenlang heeft hij diarree gehad (“peuterdiarree, oorzaak onbekend” volgens het consultatiebureau). Ook was z’ n huid erg gevoelig, met soms een pukkelige uitslag.

Concentratieproblemen
De echte problemen begonnen in groep 3. Bart’s juffen maakten zich erg veel zorgen over z’n slechte concentratie en lage zelfredzaamheid. Bart moest groep 3 overdoen, tot z’n grote verdriet. Een ingeschakelde orthopedagoge oordeelde tot onze grote schrik, dat er vermoedelijk sprake was van PDD -NOS, een ernstige aangeboren ontwikkelingsstoornis en noemde de situatie zorgelijk. Al snel werd me duidelijk, dat we van het reguliere circuit weinig echte hulp konden verwachten.

Via het internet kwam ik bij jouw website terecht. Wat mij direct aansprak, was jouw ervaring met kinderen met leer- en gedragsproblemen en de uitgebreide scholing de je hebt gevolgd. Uit een uitgebreid urine-onderzoek van Bart bleek, dat er inderdaad van alles mis was met z’n stofwisseling. Er werd een tekort gevonden aan diverse aminozuren, vitaminen en mineralen, die nodig zijn voor een goede hersenwerking. De oorzaak werd gevonden in een overmaat aan Candida.

Dieet
Je stelde een dieet voor, met veel hoogwaardige eiwitten en minder koolhydraten. Ook kregen we een heel arsenaal aan voedingssupplementen mee. De hoeveelheid was eerst wel even schrikken, maar je legde uit dat het nodig was, om z’n darmen snel in een goede conditie te krijgen. Het dieet betekende voor Bart, dat hij maar 1 broodmaaltijd per dag mocht en zo weinig mogelijk suiker. Dus geen koek en snoep, zoete dranken e.d. Wel veel vis, eieren, noten en gezonde vetten. Tot onze verbazing bleef protest van Bart z’n kant uit. Eigenlijk was hij altijd al heel bewust met z’n voeding bezig, hij was heel stellig in wat hij wel en beslist niet wilde eten.

Bart z’n enthousiasme over gezonde voeding maakte het uiteindelijk niet zo moeilijk om een geschikt voedingspatroon voor hem te vinden. Bovendien merkten we al binnen een week verschil. Bart werd alerter, hij reageerde beter als we hem iets vroegen. Ook werd hij rustiger, wat minder snel geprikkeld. Ook de juf op school merkte op, dat Bart zich steeds langer kon concentreren op z’ n schoolwerk. Zelf voelde Bart zich helderder in z’n hoofd, waardoor hij beter kon rekenen en lezen.

Afbouwen
De maandelijkse bezoeken aan Monique leverde iedere keer weer een heleboel tips op en al snel konden we de supplementen afbouwen. Nu krijgt hij alleen nog een goede multivitamine, extra magnesium en Neuronyl, een aminozurenpreparaat. Soms heeft Bart nog wel eens een terugval, het blijft moeilijk om andere kinderen te begrijpen, maar het belangrijkste is, dat Bart weer een blijer kind geworden is. Hij kan het leven wat makkelijker aan en we moeten er niet aan denken hoe het Bart vergaan was, als we niet bij Monique terecht gekomen waren.

Monique, heel erg bedankt voor je hulp! Door de gezellige en verhelderende gesprekken hebben Bart en ik de bezoeken aan jou nauwelijks als “behandelingen” ervaren. We hebben geleerd hoe belangrijk goede voeding voor ons is en ons hele gezin profiteert daar van mee. Tot ziens.

Meer lezen
Als je meer wilt lezen over ADHD, ga dan naar het blog. Daar kun je mijn visie op deze problemen lezen.