blogs van monique

Hoe zit het nu met antidepressiva?

[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” border_style=”solid” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.82″ box_shadow_position=”outer”]

Onlangs in het nieuws: Antidepressiva te vaak voorgeschreven en in de meeste gevallen onterecht voorgeschreven. Poeh, das best wel een statement dat deze arts zo maar de pers in gooit. Gevolg, je ziet dat er twee kampen ontstaan. Diegenen die heel vóór zijn, en de mensen die dit heel hard toejuichen, vaak onder het mom van “zie je wel dat de farmacie te veel macht heeft”. Ik vind dat er meer info over bekend mag zijn. In de reacties zie ik dat er veel emoties zijn. Dat is niet gek bij dit onderwerp maar het is wel degelijk gevaarlijk en zitten er veel nadelen aan en het is toch echt 1 van de meest voorgeschreven medicaties en zie er maar eens af te komen.

Charles Raison, psychiater en onderzoeker:

Ik heb een keer een masterclass mogen meemaken van Charles Raison. Een gewezen psychiater uit Amerika die de onderzoekswereld in is gegaan en dat met hele leuke publicaties erg goed doet. Iemand die destijds met goede intenties aan het werk ging, hij wilde mensen helpen. Hij vertelde ons (ongeveer )het volgende (zo heb ik het tenminste onthouden):

“Na vele jaren medicatie voorgeschreven te hebben, want dat was wat ik vooral deed en weinig therapie, ben ik de onderzoekswereld in gegaan en kwam terecht bij de groep van Arthur Miller. Toen ben ik gaan ontdekken wat nu eigenlijk een depressie is. (Hij doet onderzoek bij zeer zware depressies waar niets anders tot nu toe heeft geholpen). Het blijkt een bescherming te zijn. Als gevolg van een ontstekingsreactie worden in de hersenen de stofjes zoals brain derived neurotrofic factor (een groeihormoon voor je zenuwverbindingen), dopamine en serotonine verlaagd.

Dit zorgt ervoor dat in eerste instantie je lichaam energie overhoudt om de ontsteking op te lossen en je geen nieuwe dingen gaat doen zodat je daar beschadigingen of infecties kan oplopen (dopamine en serotonine zijn stofjes die aanzetten tot acties, en dat kan betekenen dat je in contact komt met andere mensen die virussen kunnen hebben, of dat je gevaarlijke dingen doet en je verwondt). Vandaar alle verschijningen bij stemmingsstoornissen en depressie, want dat zijn precies de functies van die stofjes. Pas wanneer het om wat voor reden dan ook te lang aanhoudt, dan krijg je er pas last van.

Serotonine is een stofje dat vooral reguleert. Dus in bepaalde delen van je lichaam verhoogt het iets, in andere delen verlaagt het iets (o.a. eetlust, stemming, libido, energie, bloeddruk). Het kan dus twee kanten opgaan, geen zin meer hebben in eten, seks, of juist te veel zin in. De kans dat een bepaalde antidepressiva precies het juiste doet, dus daar waar het verlaagt is weer op niveau brengt is circa 7%. Ik durf sinds die tijd geen SSRI (de selectieve serotonine re-uptake inhibitor) meer voor te schrijven .”

Ik vond dat best wel heftig om toen te horen. Daarna ben ik gaan uitzoeken wat hij nu precies bedoelde. Ondertussen mag ik er les in geven bij Natura Foundation. En ik heb ook een keer op verzoek bij een groot psychologisch centrum waar ook psychiaters aan verbonden waren een hele dag over serotonine mogen spreken. Inmiddels verbaas ik me er niet meer over, maar helaas is de kennis over hoe precies de SSRI’s werken niet echt heel hoog bij de mensen die ik ben tegen gekomen die deze medicatie mogen voorschrijven.

Grootste gevaren van antidepressiva:

Weten jullie wat ik de meest gevaarlijke bijwerking vind van SSRI’s? Zelfmoord. Vooral onder jong adolescenten is net na het starten van SSRI de kans op zelfdoding verhoogd. Een andere bijwerking is dat het de bloedvaten verandert, en helaas blijkt dat permanent te zijn. Vooral de kleine bloedvaatjes hebben daar last van. De belangrijkste daarvan zijn die die te maken hebben met libido. Bij zowel man als vrouw. Dus een tijdje aan de SSRI heeft kans dat de rest van je leven je een minder seksleven hebt. Gewichtsverandering wordt ook veel genoemd. Minder genieten van de mooie dingen in het leven is ook een bijwerking maar die is van tijdelijke aard.

Zodra je stopt met medicatie kan dat weer verbeteren, maar dat stoppen is helaas een crime, ook al omdat je sommige medicatie heel slecht kan afbouwen. Navraag bij een apotheek om de medicatie in minder sterke doses te krijgen stuitte op problemen. De leverancier ondersteunt het niet en apothekers mogen vaak zelf niet meer met de pillen aan de slag. Simpel een halve of kwart pil is niet altijd mogelijk omdat de medicatie een coating heeft voor de maag. Om de dag de medicatie nemen is door het regulerend effect van serotonine helemaal niet handig.

Hoe werkt een SSRI? met uitleg waarom zo moeilijk af te bouwen is

De naam zegt het al, het doet selectief serotonine minder snel weer opnemen. Serotonine is een stofje dat een boodschap moet doorgeven. Dit gebeurt van het ene zenuwuiteinde naar de volgende zenuwcel. Daartussen ligt een spleet, een synaps. Niet alle serotonine die aan de ene kant wordt uitgestort in de spleet komt direct op de toegangspoort, de receptor, aan de andere kant terecht. Datgene wat in de spleet blijft hangen wordt normaliter gerecycled, onder invloed van Glia cellen wordt dit georganiseerd. Want serotonine mag niet te veel en niet te weinig zijn, omdat het een regulerende functie heeft. En het kan daarna weer opgenomen worden in de opslag van de zenuwcel waaruit het eerst kwam. De medicatie zorgt ervoor dat het minder snel wordt gerecycled. Het is dus niet méér serotonine, hoewel artsen bij deze medicatie vaak uitleggen dat je dan meer serotonine krijgt.

In beginsel, zeg maar de eerste 24 tot 48 uur, lijkt het voor je lichaam als dat er meer serotonine is. Immers, de serotonine blijft langer in de spleet en kan dus meer de toegangspoort aan de overkant bereiken en dus de boodschap doorgeven. Alleen je lichaam gaat zich daaraan aanpassen want als er teveel van dit boodschap stofje voor de deur staat te dringen gaat je lichaam zichzelf beschermen tegen te veel. Gevolg, je krijgt minder boodschapdeurtjes cq minder gevoeligheid door de deurtjes.

En dit is de reden waarom je zo moeilijk van deze medicatie afkomt. De hoeveelheid toegangspoortjes cq de gevoeligheid zal pas weer toenemen als er tekort is aan deurtjes, dus als er meer serotonine wordt aangevoerd dan dat er deurtjes zijn om die benodigde boodschap door te geven. Maar hiervoor krijg je dus eerst een dip in je stemming of eetlust of bloeddruk of libido etc., en heel veel mensen denken hierdoor dat ze nog meer serotonine medicatie nodig hebben en zo kom je niet uit de vicieuze cirkel. Vooral het laatste stapje is het zwaarst.

Is SSRI dan helemaal nooit handig?

In de manier waarop de vraag gesteld is ligt al het antwoord: het is nooit absoluut. SSRI is eigenlijk een zeer handig hulpmiddel voor de eerste 48 uur, die tijd zou je moeten benutten om zo snel mogelijk de ontsteking te remmen die de serotonine spiegel verlaagt en daarna de serotonine weer snel ophogen. Klinkt simpel, maar dat is het helaas niet.

Zou je dan niet beter een ontstekingsremmer kunnen inzetten? Goeie vraag. Het leuke is dat uit de literatuur blijkt dat dit zeer effectief is. Helaas is een ontstekingsremmer ook niet zonder risico’s. En de oorzaak van de ontsteking zou je eigenlijk eerst moeten wegnemen, een ontsteking is niet zonder een reden.

Daarnaast kan het lichaam het gevoel hebben dat een ontstekingsproces nodig is, ondanks dat er geen infectie is. Vaak ligt dit op het psychisch vlak. Een ontstekingsproces is voor het lichaam een mogelijkheid om een probleem te herstellen. Alleen als er geen echt infectie probleem is (te hoge hypotheek, seksueel misbruik verleden om maar een paar te noemen), kan het lichaam helaas ook niet constateren dat er geen herstel meer nodig is. En daarom moet je soms op een heel andere vlak de oplossing zoeken.

Functie van serotonine is lekker in je lijf hormoon = mens zijn

Serotonine is misschien wel 1 van de belangrijkste stofjes voor ons mens om mens te kunnen zijn. Ik noem het ook wel het lekker in je lijf zit hormoon. Maar als je lichaam denkt dat het nodig is om serotonine te verlagen, is het mijn inziens een kunstfout om dan maar via medicatie of supplementen of zelfs voeding serotonine te verhogen. Dan help je juist niet om het probleem op te lossen. Sterker nog, je kan dus zodanig iets veroorzaken wat nog ernstiger is. Het is immers een manier voor het lichaam om niet nog meer schade te krijgen. Vandaar dat zelfdoding ook een bijwerking is.

Ik pleit dan ook voor om goed uit te zoeken waarom het lichaam het doet. Ik snap dat je soms in de tussen tijd een tijdelijke oplossing moet bieden om het mogelijk te maken om te starten met het echt oplossen van de oorzaken. Vraag is even of een medicijn die blijvende schade geeft op vaatstelsel, zo moeilijk weer af te bouwen is, voor zoveel mensen wel een echte oplossing is. En daarom ben ik het eens met de schrijver van dit stuk. Maar simpel geen antidepressiva meer geven is ook geen oplossing voor zo een grote groep mensen.

Oplossingen:

Running therapie: door hardlopen verhoog je brain derived neurotrofic factor, zenuwen raken elkaar weer, kan serotonine makkelijker doorgegeven worden. Het verlaagt ook ontstekingen, dus ook meer serotonine. Enige probleem: heb je ooit iemand die zwaar depressief is weer met frisse moed aan het hardlopen gekregen?

Mondhygiëne verbeteren: meeste ontstekingen komen voort uit tandvlees problemen. Meer flossen, beter poetsen, minder suikers eten zorgt voor betere mondhygiëne met daardoor minder ontstekingen en dan meteen meer serotonine.

Meer bioflavenoiden: in voeding zitten een heel scala aan natuurlijke immuunmodulatoren. Vooral in knoflook, gember, groene thee, resveratrol (gefermenteerde rode druivenschil, dus ook in rode wijn), geelwortel zitten stoffen die Nfr-2 remmen, dat is een manier om het immuunsysteem minder te laten ontsteken.

Beter slapen, hoe meer je goed slaapt, des te beter herstel je en des te meer kan je aan. Grootste probleem: je slaaphormoon melatonine wordt gemaakt uit serotonine (je raadt het al, dit is dus een onderdeel van het probleem, doe alsjeblieft die iPad, tv en mobiele telefoons uit in de avonduren of gebruik een blauwfilter zodat je nachtrust niet verder wordt verstoord)
Pak je probleem aan, dus zoek iemand die het met je kan uitzoeken wat het is en stop met dweilen met de kraan open, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *